Vakantie aan het Gardameer

Vakantie aan het Gardameer

Het Gardameer is met een oppervlakte van net geen 370 km² het grootste meer van Italië. Het meer staat bekend als een geweldige vakantiebestemming, en dan vooral dankzij de zeer uitgebreide combinatie van watersport, leuke dorpjes, en de omliggende bergen. Deze combinatie maakt een vakantie aan het Gardameer tot een vakantiebestemming waar niemand zich zomaar zal vervelen. Eeuwenlang werd het bezocht door schrijvers en dichters, tegenwoordig is het een zeer populaire bestemming geworden voor vele excursies.

Geschiedenis van het Gardameer

Vroeger heette het Benaco (zoals Dante en Catullus het noemen), wat in Keltische talen “gehoornd” betekent, en kwam van de talrijke hoornvormige baaien die we aan het meer kunnen vinden. Sinds de Middeleeuwen komen we de naam Garda steeds vaker tegen, afgeleid van een van de lokale steden (en het betekent zoiets als “uitkijktoren” of “observatieplaats” ).

Het meer heeft een langwerpige vorm, is iets meer dan 60 kilometer lang, door sommigen beschreven als fallisch. Deze ongeraffineerde associaties resulteerden in specifieke souvenirs die kunnen worden gekocht in Nago, ook wel “de stad van de liefde” genoemd. Het oostelijke en westelijke deel liggen aan de voet van de bergen, het zuidelijke deel staat in contact met veel lager gelegen delen van het terrein. Het milde Italiaanse klimaat wordt enigszins verergerd door de nabijheid van hoge bergen, met uitzondering van de stad Arco, een paar kilometer uit de kust. Door de gunstigere weersomstandigheden was het in de 19e eeuw een mondaine badplaats.

Het Gardameer ligt op de grens van drie gemeenten: Milaan, Veneto en Trentino. Dankzij de nabijheid van grote stedelijke centra (25 kilometer naar Verona, 43 kilometer naar Trento en ongeveer 120 kilometer naar Milaan), komen hier elk jaar vele toeristen, dorstig naar prachtige landschappen en rust aan het meer.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de geschiedenis van de aanwezigheid van de mens aan de Garda langer dan 3000 jaar. De oudste archeologische vondsten wijzen op het verschijnen van de mens hier in het Paleolithicum (rond Monte Baldo). Tussen 2200-1600 voor Christus ontstonden in de buurt van Lonato del Garda de zgn. Polada-cultuur. Mensen die bij het meer verbleven, bouwden karakteristieke nederzettingen op palen, waarvan de ontdekking in de jaren 1870 een echte archeologische sensatie werd.

De snelle groei van Rome leidde ertoe dat deze gebieden onder het gezag van de republiek kwamen te staan. Mooie uitzichten en een gunstig klimaat zorgden ervoor dat rijke bewoners hier graag mondaine villa’s bouwden.

Vakantie en watersport aan het Gardameer

Het Gardameer is een van de meest populaire vakantiebestemmingen in Noord-Italië, en misschien zelfs in het hele land. Door de nabijheid van grote steden en goedkope vliegvelden komen hier jaarlijks honderdduizenden toeristen.

Gardameer – stad

De grootste (qua oppervlakte en bevolking) stad is Desenzano del Garda. Het moet echter worden toegegeven dat het geen metropool is – het wordt bewoond door slechts 27000 mensen. Desenzano verschilt niet veel van andere historische stadjes aan het meer. De kathedraal, veel oude huurkazernes en de overblijfselen van een Romeinse villa zijn hier bewaard gebleven. Door de populariteit van de stad onder toeristen schieten kleine pubs, restaurants en fastfoodbars in de buurt van de haven als paddenstoelen uit de grond.

In tegenstelling tot het Comomeer is er aan het Gardameer geen enkele dominante stad. De op een na grootste Riva del Garda heeft 18000 inwoners, en de kleinere Salo en Peschiera del Garda hebben elk ongeveer 10000 inwoners. Enerzijds geeft dit de regio een specifiek, vredig karakter, anderzijds zijn de populairste steden in de zomer druk bezocht.

De meeste toeristen komen dan ook niet alleen maar om de mogelijke watersporten, hoewel dat vanzelfsprekend mooi meegenomen is. En iedereen maakt natuurlijk dankbaar gebruik van al die mogelijkheden.Het meer wordt omsloten door een uniek landschap met bergen en mooie stranden, authentieke stadjes en dorpen, en veel indrukwekkende bezienswaardigheden. En het is één van de weinige bestemmingen waar je ook nog eens een uitgebreide keuze hebt aan campings, die vaak ook nog eens direct bij of aan het water liggen.

Vakantie Gardameer

Vandaar dat ook veel toeristen hier vaker naar toe gaan. De vakantie bevalt hier immers, en je hebt alles binnen handbereik.

Lago di Garda, zoals de officiële naam is van het prachtige meer, is vanzelfsprekend erg geschikt voor verschillende watersporten, zoals bijvoorbeeld windsurfen. Rond het meer liggen diverse stranden en zwembaden, waar je ook met een gerust hart de kinderen kunt laten zwemmen of in het water kunt laten spelen. En in veel dorpen is het mogelijk om een boot, of bootje te huren. Bovendien kan je natuurlijk ook met een wat grotere boot een rondvaart maken over het meer, langs de leuke dorpen.

En heb je een keertje geen zin om te gaan zwemmen, of is een keertje het weer niet zo mooi als je zou willen? Dan zijn er rond het Gardameer nog zoveel andere dingen te doen en te beleven, dat je soms ook wel eens een keertje hoopt dat het niet zonnig is in de zomermaanden.

Lekker wandelen door de bergen of langs het meer. Gezellig tafelen op een terrasje. En natuurlijk kan je diverse attracties of bezienswaardigheden bezoeken. Zelfs steden als Venetië en Milaan zijn dan overigens niet al te ver, dus volop dingen te doen.

Over zomermaanden gesproken. Raar maar waar, je kunt hier in de winter ook nog eens skiën of snowboarden. Geen gigantische en erg drukke skigebieden, maar de skigebieden rond het meer bieden voldoende afdalingen om eens op een hele andere manier te genieten van de wintersport. Want wintersport hier, dat is natuurlijk wel wat anders. Zeker als je hier wel eens in de zomer bent geweest, die sfeer maak je ook mee tijdens de wintersport.

Populaire plaatsen aan het Gardameer:

  • Westkust: Salo, Gardone Riviera, Toscolano Maderno, Gargnano, Limone Sul Garda.
  • Oostkust: Lazise, ​​​​Bardolino, Garda, Torri del Benaco, Malcesine.
  • Noordkust: Nago-Torbole, Riva del Garda, Arco (een paar kilometer van het meer).
  • Zuidkust: Desenzano del Garda, Sirmione, Peschiera del Garda.

Het hele gebied is redelijk goed verbonden, dus de meeste bezienswaardigheden zijn met de bus goed te bereiken. Er moet echter aan worden herinnerd dat er maar liefst drie busmaatschappijen op het meer actief zijn. Aan de regiogrenzen zijn er daarom iets minder aansluitingen dan elders.

Je kunt ook van veerverbindingen gebruik maken, maar in de wintermaanden schort de vervoerder alle verbindingen op behalve Maderno – Torri. In sommige steden kun je de watertaxi nemen, maar wel tegen veel hogere kosten. Treinen rijden alleen langs de zuidoever, die neerkomt op twee stations: Desenzano Del Garda-Sirmione en Peschiera Del Garda.

We kunnen dus rustig stellen dat de dorpen en steden rond het Gardameer niet voor niets zo populair zijn, en vaak een complete reisbestemming genoemd worden. Het is immers waar. Dus ben je hier nog nooit geweest? Boek dan eens een hotelkamer, appartement of kom met de caravan naar het mooiste plekje in Noord-Italië.

Gardameer – cruises

Er zijn verschillende opties om rond de wateren van het meer te reizen:

Regelmatige pendelbootafvaarten

De schepen werken op een soortgelijk principe als lokale bussen – de kosten van het kaartje zijn afhankelijk van de afstand die we varen en de boot stopt in elk van de havens die we passeren. Om deze reden kan de cruise van Desenzano naar Riva del Garda behoorlijk lang zijn.

Watertaxi’s

Dit zijn boten die je naar het geselecteerde punt brengen en worden verhuurd door particuliere bedrijven in de meest populaire steden. Hun prijzen zijn echter veel hoger dan reguliere verbindingen, in Sirmione moet je bijvoorbeeld ongeveer € 100 betalen (de capaciteit van zo’n vervoermiddel is wel ongeveer 8 personen).

Boot huren

Hiervoor zijn geen speciale vaarbewijzen nodig. Dit zijn meestal kleine benzineboten die bijvoorbeeld in Desenzano del Garda (en andere grote steden) gehuurd kunnen worden. De kosten bedragen ca. 120€ voor een hele dag (plus benzine) of ca. 90€ voor twee uur (all inclusive optie). De meeste aanbiedingen zijn te vinden in de havens van specifieke steden of in de buurt van populaire attracties aan de oevers van het meer. Op de kades staan ​​ook borden met dienstregelingen en een tabel met prijzen.