Rond het Gardameer liggen verschillende leuke dorpen. Daarbij valt op te merken dat de plaatsen rond het Gardameer gedeeltelijk al in de Romeinse tijd bestonden, hetzij in een andere vorm, en dat ook geprofiteerd werd van de nabijheid van de stad Venetië.

Dat is vandaag de dag wellicht ietwat anders, omdat vakantiegangers natuurlijk niet voor niets de vakantie aan het Gardameer komen doorbrengen.

Daarbij zijn een twaalftal plaatsen van belang:

Dorpen aan het Gardameer

Bardolino

Bardolino is één van de plaatsen die aan de bakermat van het toerisme stonden, aan het Gardameer. Het ligt in het zuidoosten van het meer.

Bardolino staat bekend om de typische sfeer, de promenade en de mooie panden. En natuurlijk om de haven en het plein Plazza Matteotti.

Garda

Garda is de naamgever van het meer, en ligt in het oosten. Het is één van de meest belangrijke toeristische dorpen aan het meer.

Soms lijkt het wel of Garda aan de Middellandse zee ligt, en dat komt mede door de wandelpromenade, waar ook veel terrasjes zijn.

Gardone Riviera

Gardone Riviera is vandaag de dag een bekend kuuroord met een wandelpromenade en goede hotels.

Lazise

Lazise, bekend van onder andere de ommuurde kerk San Niccolò.

Een dorp met een rijke geschiedenis als handelsplaats.

Limone sul Garda

Limone sul Garda geniet een prachtige ligging tegen de bergwand, en is een populaire bestemming voor vakantiegangers, met leuke straatjes en een mooie wandelpromenade.

Malcésine

Malcésine ligt in het oosten van het Gardameer en is een erg mooi, maar daardoor soms ook erg druk dorp.

Van Malcésine kan je met de kabelbaan de Monte Baldo op, waar je in de zomer goed kunt wandelen, en in de winter kunt skiën.

Peschiera del Garda

Peschiera del Garda ligt in de regio Veneto, en is een oude vestingplaats met een mooi historisch centrum.

Een bijzonder mooi dorpje, dat je zeker moet gaan bekijken als je in de buurt.

Riva del Garda

Riva del Garda ligt in een wat meer ruigere bergregio, en het weer kan daardoor anders zijn dan aan de andere kant van het meer. Het dorpje heeft een mooi centrum!

Salò

Salò is één van de oudere dorpen, en was in de geschiedenis een belangrijke plaats. Een bijzonder mooie plekje in het westen van het Gardameer.

Sirmione

ligt op een schiereiland in het zuiden van het meer, en heeft een autovrij centrum.

Torri del Benaco

Torri del Benaco is ook één van de oudere dorpen, en was al in de Romeinse tijd belangrijk, wat uit opgravingen is gebleken.

Tórbole

Tórbole ligt in het noorden van het meer, en is echt zo’n schilderachtig Italiaans dorpje. Toch wordt Tórbole voornamelijk bezocht door sportieve vakantiegangers omdat je hier goed kunt windsurfen en zeilen.

Booking.com