Het Comomeer

Wat is het Comomeer?


Het Comomeer, gelegen in het noordwesten van Lombardije, is een van de meest pittoreske plaatsen in heel Italië. Het is het op twee na grootste meer van het land, na het Gardameer bij Verona en het Lago Maggiore in het westen. Hoewel het Comomeer qua omvang niet het grootste is, is het met een gemiddelde diepte van 154 meter en een diepste punt van 400 meter wel het diepste meer van de hele Alpen. Het is voor velen ook het mooiste, getuige talloze literatuurverwijzingen en talloze schilderijen met omringende motieven.

Lago di Como of Comomeer?

In Nederland wordt het meer het Comomeer genoemd, wat overeenkomt met de Italiaanse naam Lago di Como, wat een meer in de buurt van de stad Como betekent. De oorsprong van dit dorp met 80000 inwoners dateert uit de Romeinse tijd en tegenwoordig is het de grootste stad die direct aan de kust ligt. De meer traditionele naam van het meer is Lariomeer (Lago Lario), dat zijn oorsprong vond in de Romeinse tijd (Latijn: Lacus Larius ). Een van de takken van het meer wordt Lago di Lecco (Lake by Lecco) genoemd, hoewel de inwoners van deze specifieke stad deze naam gebruiken om naar het hele meer te verwijzen.

Het meer heeft de vorm van een omgekeerde Y en bestaat uit drie takken: Ramo di Como (westelijk deel), Ramo di Lecco (oostelijk deel) en Ramo di Colico (noordelijk deel). Interessant is dat ze allemaal een vergelijkbare lengte hebben – ongeveer 25-26 kilometer. Vrijwel de hele kustlijn is bergachtig en de steden die erlangs zijn gebouwd, stromen naar boven.

Sommige steden lijken op de beroemde steden van de Cinque Terre- met het verschil dat het er hier zeker meer dan vijf zijn. De vorm van het stuwmeer is erg onregelmatig en zigzaggend, waardoor het moeilijk is om uitkijkpunten te vinden van waaruit we het meer in zijn volle glorie kunnen zien. Vrijwel het gehele gebied rond het wateroppervlak is begroeid met diverse planten en bomen, hetgeen wordt bevorderd door het milde klimaat en de relatief milde winters.

Como ligt slechts 40 kilometer ten noorden van Milaan en is een van de plaatsen waar de inwoners van de Italiaanse modehoofdstad naartoe gaan als ze op zoek zijn naar een pauze van de ontberingen van een grote metropool. Veel beroemde acteurs, artiesten en zakenmensen hebben hier hun residentie. Het is ook een populair gebied voor filmmakers. een van de onderdelen van de beroemde Star Wars.

Historie in het kort

De omgeving van het meer was waarschijnlijk al in de prehistorie bewoond. De echte ontwikkeling van het gebied vond echter plaats in de 1e eeuw voor Christus, toen, na de overwinning op de Galliërs, de Romeinen hier hun versterkte nederzettingen begonnen te bouwen. De pre-Alpine ligging van het meer maakte het strategisch een van de eerste verdedigingspunten in het geval van een aanval vanaf de andere kant van de Alpen.

Langs de westelijke oever van het meer strekte zich een van de belangrijkste Romeinse handelsroutes uit – Via Regina (Antica Strada Regina). Helaas is er tot op de dag van vandaag niet veel uit deze periode bewaard gebleven, maar liefhebbers van de oudheid moeten hier iets voor zichzelf vinden.

De stad Como, een belangrijk cultureel en commercieel centrum, is al sinds de Romeinse tijd het belangrijkste centrum. Er werden ook andere steden gesticht en ontwikkeld, waaronder de gebouwen op het eiland Comacina (Isola Comacina) en de stad Varenna, maar het was Como dat het best versterkt en het dichtst bewoond was.

Na de val van het Romeinse rijk werd het gebied bezet door de West-Germaanse mensen van de Longobarden, die het Koninkrijk der Longobarden in Noord-Italië vormden. De Longobarden modelleerden zich naar de Romeinen, ze namen zelfs hun gewoonten en titels over. Hun dominantie duurde tot in de 8e eeuw, toen het gebied van het huidige Lombardije werd veroverd door Karel de Grote. Vanaf dat moment maakte Como deel uit van het Koninkrijk Italië en werd het in de 10e eeuw onderdeel van het Heilige Roomse Rijk.

Het jaar 1127

Het meest tragische moment in de geschiedenis van het middeleeuwse Como vond plaats in 1127, toen de stad een bijna tienjarige oorlog met het nabijgelegen Milaan verloor en bijna volledig werd verwoest. De slechte periode in de geschiedenis van de stad duurde slechts enkele tientallen jaren.

Aan het begin van de tweede helft van de 12e eeuw ging keizer Frederik I Barbarossa de strijd aan met het pausdom en viel Italiaanse steden binnen, en Como koos de kant van hem. In 1162 vernietigde het keizerlijke leger, met de hulp van soldaten uit Como, de huidige hoofdstad van Lombardije na een belegering van bijna twee jaar.

Frederik I Barbarossa hielp als dank voor de hulp bij de wederopbouw van de stad, die zwaar versterkt was. Zo werden er poorttorens gebouwd en het Baradello-kasteel, dat nog steeds bestaat, waarvan slechts fragmenten in goede staat bewaard zijn gebleven.

In de loop van de volgende eeuwen stond Como onder de heerschappij van verschillende machten. Het werd beïnvloed door: het hertogdom Milaan, de Fransen, de Spanjaarden en de Oostenrijkers. Van 1796 tot 1815 lag Como binnen de grenzen van het Napoleontische Franse rijk en na de val viel het weer in Oostenrijkse handen. De Oostenrijkse overheersing duurde tot 1859, toen het leger van Giuseppe Garibaldi Lombardije heroverde en opnam in het pas opgerichte Koninkrijk Italië.

Internationale bekendheid

En hoewel het Comomeer al sinds de oudheid een plaats van aristocratie is, nam de internationale bekendheid van het gebied toe in de 18e en 19e eeuw, d.w.z. tijdens de grote romantische reizen van aristocraten en kunstenaars die de charmes presenteerden van het meer in zijn werken, zowel op canvas als in boeken of gedichten. In deze periode werden veel prachtige villa’s met tuinen gebouwd, die tegenwoordig de herkenningspunten zijn van specifieke steden.

 De laatste eeuwen en decennia waren de tijd van industrialisatie van de regio. Tot de jaren tachtig stonden de stad Como en andere omliggende steden bekend om hun zijdefabrieken, die goed waren voor 80% van de productie van deze vezel in Italië. Tegenwoordig, in het tijdperk van globalisering en concurrentie uit Azië, is de vraag naar binnenlandse zijde afgenomen en is toerisme de belangrijkste drijvende kracht in het gebied geworden. Honderdduizenden bezoekers van over de hele wereld komen elk jaar naar Como.

Steden

Direct aan het Comomeer liggen verschillende grote en kleine steden. De grootste hiervan is de stad Como, bewoond door 80000 mensen, die lijkt op een typisch Italiaanse middelgrote stad. We vinden er een kathedraal, basilieken, brede pleinen vol met cafétafels, musea en een grote gastronomische keuze.

De tweede grotere stad is Lecco, en de andere zijn beduidend kleiner. Sommige zijn heel klein en we kunnen er in een paar minuten doorheen lopen. De meeste groeien in een waterval vanaf de kust naar boven, maar een paar bevinden zich op een hoger niveau en kunnen te voet of met het openbaar vervoer of een kabelbaan worden bereikt.

Met uitzondering van Como zijn er geen andere steden die meer dan een dag of twee nodig hebben om te bezoeken. Als je ervoor kiest om de villa’s niet te betreden, zul je een aantal van hen in 2 tot 3 uur bezoeken.

Populaire plaatsen:

  1. -westelijke oever van Ramo di Como en Ramo di Colico: Como, Carnabbio, Argegno, Ossuccio, Lenno, Tremezzo, Menaggio
  2. -oostelijke oever van Ramo di Lecco en Ramo di Colico: Lecco, Varenna, Bellano, Colico
  3. -oostelijke oever van Ramo di Como: Nesso, Bellagio

Openbaar vervoer


Als e meer steden actief wil verkennen dan moet je kennis maken met het openbaar vervoer aan het Comomeer. Het is niet gemakkelijk om van elke plaats naar de andere te komen, dus voordat je een verblijfplaats kiest, is het de moeite waard om de mogelijke manieren om rond het meer te bewegen te bekijken.

Kabelbanen


Sommige steden of wijken zijn hoog boven de waterspiegel gebouwd. In een enkel geval zijn er speciale kabelbanen gemaakt, waardoor je makkelijk boven kunt komen. Er zijn twee soorten kabelbanen op het Comomeer:

-funiculare – een kabelbaan die als een trein of tram over het spoor rijdt,

-funivia – een kabelbaan waarvan de hangende auto’s qua werking op bergliften lijken.

Het beste voorbeeld van de eerste oplossing is de kabelbaan die van de stad Como naar de stad Brunate leidt, vanwaar je een wandeling kunt maken in de omliggende heuvels of naar de vuurtoren van Volte kunt gaan, vanaf de top waarvan er een geweldig uitzicht is op Como en de omgeving.

Een ander voorbeeld is de kabelbaan tussen het stadje Argegno aan het water en het stadje Pigra (Funivia Argegno-Pigra) op 800 meter boven zeeniveau. In tegenstelling tot de kabelbaan Como-Brunate zijn de wagentjes hier aan de bovenkant vastgehaakt en hangen ze vrij, zoals bij typische bergliften. Het bouwwerk is gebouwd in de jaren 70 van de vorige eeuw en voor sommige mensen kan de klim naar de top wel een behoorlijk avontuur zijn!

Cruises

Als je een cruise op het Comomeer wilt maken dan heb je verschillende opties:

standaard afvaarten

vergeet niet om geen kaartjes te kopen voor de draagvleugelboten helaas is deze oplossing qua tijd niet ideaal, aangezien schepen in veel steden aanleggen; aan de andere kant kun je ze vanaf het water zien,

-een toeristencruise van een uur vanuit Como naar Cernobbio, Moltrasio en Torno; het schip vaart in het zomerseizoen (tot eind september); prijs € 7,60 voor volwassenen en € 4 voor jongeren 4-11 jaar; er zijn ook iets duurdere tickets beschikbaar waarmee je in een van de steden kunt vertrekken en op een later schip kunt terugkeren,

privécruise

waarvan de lengte en prijs afhangen van het bedrijf dat je kiest; deze zijn actief in de meest populaire steden; het voordeel is de mogelijkheid om de route onafhankelijk te beïnvloeden, het nadeel is de hoge prijs, die varieert afhankelijk van het seizoen en je zult het alleen ter plaatse kunnen controleren of door contact op te nemen met een vertegenwoordiger van een specifiek bedrijf.

-Voor sommige mensen kan de oplossing ook zijn om een ​​boot te huren en zelfstandig op het meer te varen. De prijzen voor dergelijk plezier variëren van bedrijf tot bedrijf, zo verhuurt men motorboten van € 90 (2 uur) tot € 250 (6 uur).

In sommige steden (bijvoorbeeld in de stad Como) kun je een waterfiets huren.

De beste uitvalsbasis voor een overnachting aan het Comomeer

De keuze van de accommodatiebasis hangt voornamelijk af van onze plannen. Als je actief rond het meer wilt bewegen en toegang wilt hebben tot alle belangrijke voorzieningen, is de stad Como zelf de beste keuze. Je kunt er rechtstreeks met de bus komen of een combinatie van bus + trein / bus + schip naar alle grote steden. Je zult ook toegang hebben tot winkels (waaronder een 24-uurssupermarkt) en restaurants, en gemakkelijke toegang van/naar Bergamo. Het is echter geen goede plek voor toeristen die rust willen en plekken zoeken om te zonnebaden.

Een andere keuze voor de hierboven beschreven aannames kan de tweede van de grootste steden zijn – Lecco. In dit geval zijn er echter twee nadelen: een moeilijkere toegang tot de steden aan de westkant en de stad zelf en haar ligging. In Lecco is het moeilijk te voelen dat we ons op een van de mooiste meren van Europa bevinden! Het voordeel is dat de prijzen hier lager zijn en dat er minder toeristen zijn dan in Como.

Als je willen ontspannen is het de moeite waard om accommodatie in een van de steden die deel uitmaken van de wijk Tremezzina te overwegen. Je zult er zwembaden vinden, villa’s om te bezoeken, de eenvoud van het verplaatsen tussen steden – en bovenal, sommige steden zijn niet zo druk met zondagse toeristen.

Je kunt vaak de mening tegenkomen dat Bellagio een van de mooiste steden van Italië is, en veel toeristen zoeken daar naar accommodatie. In dit geval is het de moeite waard eraan te denken dat het strand in Bellaglio onder het stadsniveau ligt en dat redelijk geprijsde accommodatie eerder buiten het historische centrum ligt en dat je lange wandelingen zult maken zonder speciale uitzichten. En de drukte van toeristen gedurende de dag kan overweldigend zijn.

Hoeveel tijd te besteden aan het Comomeer en hoe een bezoek te plannen?

Het hangt allemaal af van hoeveel steden je wilt bezoeken en hoe het verblijf eruit moet zien. Als je een dag zonder accommodatie zou willen komen, zou de beste oplossing waarschijnlijk zijn om alleen de stad Como te bezoeken of eventueel een reis per bus of boot naar maximaal één of twee steden. In dit geval moeten je het bezoek echter zo vroeg mogelijk starten. De waarheid is echter dat een bezoek aan Como en Cernobbio (beide steden liggen dicht bij elkaar en je kunnen tussen hen door langs de rij villa’s lopen) je gemakkelijk een hele dag kan kosten.

Met twee of meer dagen ziet de situatie er beter uit en hebben je meerdere mogelijke varianten.

Attracties

Voor toeristen die niet tevreden zijn met het uitzicht op de natuur en middeleeuwse smalle straatjes, zijn er nog een paar verschillende attracties. In deze sectie hebben we de belangrijkste op een rij gezet.

Villa’s en tuinen

Wie op zoek is naar attracties aan het Comomeer, merkt al snel dat majestueuze villa’s en aangrenzende tuinen er de boventoon voeren. Hoewel de villa’s van de aristocratie en patriciërs die vandaag de dag bestaan, in de 16e en 17e eeuw werden gebouwd, vond hun grootste bloei plaats in de volgende twee eeuwen.

Enkele van de mooiste villa’s zijn omgebouwd tot musea, en van sommige zijn alleen hun tuinen opengesteld voor bezoekers. Helaas zijn niet alle mooiste plekjes toegankelijk voor toeristen. Bijvoorbeeld, de Villa D’Este in Cernobbio, beschouwd als een van de grootste residenties, is omgebouwd tot een 5 sterrenhotel en je kunt het alleen van een afstand zien, en je kunt het alleen betreden als gasten die een erg duur hotel hebben geboekt.

De mooiste villa’s die je kunt bezoeken zijn:

  • -Villa del Balbianello (Lenno) – een villa met prachtige tuinen die de planeet Naboo speelde in een van de delen van Star Wars,
  • -Villa Melzi (Bellaglio) – een relatief kleine villa gelegen langs de kust; de residentie zelf is niet te bezoeken, maar je kunt de aangename tuinen en de kapel van de familie Melzi bezoeken,
  • -Villa Carlotta (Tremezzina) – een prachtige villa met twee verdiepingen vol met kunstwerken en rijke decoraties, samen met de omliggende botanische tuin en olijfgaard,
  • -Villa Monastero (Varenna) – een villa met tuinen die zich uitstrekken over tientallen meters langs de oostelijke oever,
  • -Villa Olmo (Como) – een neoklassieke villa waar Napoleon onder andere verbleef. Tegenwoordig worden er binnen verschillende tijdelijke tentoonstellingen gehouden en strekt zich een grote tuin uit voor de villa; overdag kunnen we proberen naar binnen te kijken.

Helaas zijn de prijzen van de kaartjes relatief hoog – voor de toegang tot de tuinen betaal je 5 tot 10 €, en voor de toegang tot de villa van 10 € tot zelfs 20 €. Niet alle villa’s zijn de hele week open. Sommige van de minder populaire zijn alleen in het weekend en/of in het hoogseizoen geopend.

Het moet echter eerlijk worden toegegeven dat villatuinen een geweldige plek kunnen zijn om aan de drukte te ontsnappen. Ze zijn niet zo druk als de omliggende steden, en je zou een bankje moeten kunnen vinden of een plek om te zitten met uitzicht op het meer, en vaak met schaduw. Niemand zal je de tuin uit jagen en je kunt er ter plekke tot 2-3 uur relaxen.

Kerken

Wat in het geval van Italië niemand zou moeten verbazen, is de mogelijkheid om historische kerken te bezoeken die vaak kunstwerken zijn. Aan het Comomeer vind je verschillende interessante objecten die de aandacht waard zijn. Helaas zijn, afgezien van de tempels in Bellagio, Como, Lecco en Varenna, de andere meestal alleen open tijdens missen of wanneer er mensen aanwezig zijn die bij de parochie horen.

Welke kerken zijn de moeite waard om op te letten? :

  1. -de kathedraal (Cattedrale di Santa Maria Assunta) in Como,
  2. -basiliek van st. Abbondio (Basilica di Sant’Abbondio) in Como met een reeks fresco’s en -reliekschrijnen,
  3. basiliek van st. Nicolaas (San Nicolò) in Lecco.

Het enige object op de UNESCO Werelderfgoedlijst is de Heilige Heuvel van Ossuccio (Sacro Monte di Ossuccio). Op een hoogte van ongeveer 200 meter boven het wateroppervlak werden in de jaren 1635-1710 15 barokke kapellen en een klooster gebouwd. Van onderaf is het hele complex goed te zien en met voldoende kracht en tijd kun je naar boven klimmen.

Voormalige kastelen en forten

De steden aan het Comomeer zijn sinds de oudheid zwaar versterkt. En hoewel er geen fort uit die periode bewaard is gebleven, zijn er nog verschillende verdedigingswerken uit de Middeleeuwen.

Een voorbeeld zijn de ruïnes van het 11e-eeuwse Vezio-kasteel (Castello di Vezio) boven de stad Varenna. Bij het kasteel kun je relaxen op het openbare terras of tegen betaling de toren beklimmen vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving. Op de binnenplaats van het kasteel vinden valkeniersshows plaats.

Een ander overgebleven fort zijn de ruïnes van Baradello Castle (Castello Baradello), dat in de 12e eeuw werd gebouwd met de hulp van keizer Frederik Barbarossa. Het kasteel ligt aan de rand van Como, buiten de voormalige grens van de stadsmuren. Tot op de dag van vandaag zijn er alleen ruïnes bewaard gebleven, maar na de recente renovatie kun je de toren betreden en bezoeken met een gids (in het weekend, tijdens het zomerseizoen).

Comacina eiland (Isola Comacina)

Er is slechts één klein eiland in het hele meer – het eiland Comacina (Isola Comacina), dat letterlijk op korte afstand van de kust ligt in de buurt van de stad Ossuccio.

Het eiland was al in de Romeinse tijd bebouwd. In de Middeleeuwen was hier een kleine nederzetting met kerken, die in de 12e eeuw werd verwoest door het gecombineerde leger van keizer Frederik Barbarossa en de stad Como.

Tegenwoordig is het eiland bijna volledig bebost, maar er zijn nog steeds ruïnes van oude kerken en gebouwen. Het eiland is te bereiken met een watertaxi of een bootmaatschappij Navigazione Lago di Como. Toegang tot het eiland is betaald, als onderdeel van het ticket kun je ook het archeologisch museum op het land bezoeken.

Musea

Op dit moment moeten we ons zorgen maken over museumfans – er zijn er niet veel aan het Comomeer. Musea zijn voornamelijk te vinden in de stad Como, waaronder: het Archeologisch Museum (Museo Archeologico Giovio), het Educatief Museum van Zijde (Museo Didattico della Seta) of de Kunstgalerie (Pinacoteca Civica).

Wie op zoek is naar archeologische vondsten kan terecht in het museum met vondsten van het eiland Comacina en omgeving (Museo Antiquarium Dell’isola).

Hoe kun je het Comomeer bezoeken?

Het is de moeite waard om comfortabele schoenen mee te nemen! Zorg dat je bij een sterke zon ook bij je hebt: water, zonnebrandcrème en eventueel een hoed. Omdat je direct aan het water bent, vind je niet altijd meteen de schaduw.

Afhankelijk van jouw voorkeuren met betrekking tot de zon, kun je beginnen met sightseeing vanuit het westelijke deel (het zou vanaf de ochtend zonnig moeten zijn) en eindigen in het oostelijke deel – of vice versa – beginnen vanuit het oostelijke deel (voor de eerste uren van de dag de zon staat nog achter de heuvels en is niet zo hinderlijk) en eindigen op het westen (aan het eind van de dag zullen de heuvels je beschermen tegen de zon).

Keuken, restaurants en uit eten gaan

In bijna elke stad aan het Comomeer vind je typisch Italiaanse restaurants, trattoria’s of simpelweg bistro’s. Niet overal vind je de lokale keuken, eerder typisch Italiaanse keuken: pastagerechten (inclusief pasta), pizza of risotto (rijst met toevoegingen, bijv. filets en zeevruchten).

Als je lokale vis wilt proberen, kun je op zoek gaan naar baars (Ital. pesce persico) of elft (It. alosa) in het menu, een vis van de haringsoort, die voor het opdienen in zout wordt bewaard en vervolgens in de zon. Als je deze delicatesse wilt proberen, zoek dan naar een item met de naam missoltino in het menu.

Bij een bezoek aan een restaurant (dit geldt ook voor minder officiële trattoria’s of zelfs pizzeria’s, met enkele uitzonderingen zoals bistro’s) dien je er rekening mee te houden dat een bedrag in rekening wordt gebracht voor een tafeldekking per persoon. Het bedrag varieert per plaats, we hebben kosten gezien van € 1,50 tot € 2,50 per persoon. In het geval dat 4 personen die een pizza gaan eten, kan een toeslag van 10 € toeristen je negatief verrassen. Als er geen informatie over de copertohoogte op de kaart staat (en het moet ergens onderaan staan, soms ergen op de laatste pagina’s), vraag het dan gewoon voordat je naar binnen gaat.

Als je geen wijnkenner bent kun je het beste om huiswijn vragen (in het Italiaans: vino della casa). Het is beslist goedkoper dan uit de fles en voor de fijnproever is het misschien zelfs beter dan uit de fles.

Niet alle restaurants zijn de hele dag open. Ze zijn vaak geopend tijdens de lunch (12:00-14:00), maar soms is de lijst met gerechten beperkt tot de zogenaamde voorgerechten (primo piatto in het menu). Pas om 18:00 of 19:00 gaan restaurants weer open en zijn ze open tot rond middernacht. Italianen gaan dan voor een echt diner, vaak bestaande uit drie gangen (primo piatto, secondo piatto en dessert). Voor de meeste mensen zou een gerecht en een dessert meer dan genoeg moeten zijn, soms is het moeilijk te geloven hoe de oorspronkelijke bewoners van Italië in staat zijn om zulke hoeveelheden voedsel te verwerken. 😉

Helaas hebben ze wel hoge prijzen aan het Comomeer – vooral in typische toeristische steden (Bellagio, Varenna, Como, Mennagio, etc.). We betalen van 8€ tot zelfs 20€ voor het hoofdgerecht. Een pizza in een bistro kost ongeveer €5-6, maar in restaurants zal de prijs van dit gerecht hoger zijn en oplopen tot €10. We hebben gemerkt dat er goedkopere prijzen te vinden zijn in de stad Lecco.

Stranden

Er zijn praktisch geen natuurlijke stranden aan bijna de hele kustlijn, en op een paar uitzonderingen na zijn het smalle en stenige stroken die vaak langs de weg lopen. Zwemmen is nergens op het meer toegestaan. Het is het beste om alleen op de gemarkeerde plaatsen het water in te gaan en niet buiten de aangegeven limieten te zwemmen. Af en toe zijn er op promenades of parken trappen die naar het water leiden, die door de lokale bevolking en toeristen worden gebruikt voor een snelle duik. In de zomermaanden warmt het water soms op tot 20°C, dus baden moet heel aangenaam zijn.

Dit mag je echter niet ontmoedigen, bijna in elke stad vinden we kunstmatige stranden, en vaak ook open zwembaden. Als we stranden in een bepaalde stad willen vinden, moeten we zoeken met het woord “Lido di” – bijv. Lido di Bellano of gewoon Lido Bellano.

Kunstmatige stranden zijn anders. Soms is het een toegevoegd stuk land dat met zand uitsteekt tot buiten de kustlijn, of een gewoon park; in dit geval zijn deze plaatsen meestal gratis.

In populaire steden komen we echter omheinde complexen tegen: met een zwembad, ligstoelen en cafés/restaurants. Plaatsen van dit type zijn op hun beurt betaald of vaak alleen beschikbaar voor hotelklanten. De prijzen variëren afhankelijk van de locatie en diensten. Helaas is de prijs voor een halve dag bijna altijd alleen voor de tweede helft van de dag, bijvoorbeeld van 14.00 uur of 15.00 uur tot sluitingstijd.

Hieronder hebben we enkele natuurlijke en kunstmatige stranden opgesomd met basisinformatie. Dit is maar een klein deel van het geheel.

Natuurlijke kiezelstranden:

-in het noordelijke deel van de stad Griante (westelijke oever, aan de Via Regina) – het is een heel smal strand dat zich uitstrekt langs de hoofdstraat iets verder van de typische toeristenplaatsen, waar je ligbedden en parasols kunt huren

  1. -San Giovanni, adres: Via Paolo Carcano 28 in de stad Bellagio (centrale bank), gelegen ten zuiden van de beroemde tuinen van Villa Melzi
  2. -een smal en lang strand in de stad Menaggio, gelegen ten noorden van camping Europa, te bereiken via de Via Armando Diaz
  3. -een klein rotsachtig strand in de stad Lenno, aan de monding van een van de rivieren, er is hier niet veel ruimte en het is de moeite niet waard.

Gratis parken en kunstmatige stranden:

  • -Lido di Ossuccio – een strand in het park naast het historische deel van de stad Ossuccio, van waaruit je kunt zwemmen of gebruik kunnen maken van de diensten van watertaxi’s naar het eiland Comacina,
  • -strand in Sala Comacina – een klein zandstrand in Sala Comacina, met ruimte voor letterlijk maar een tiental mensen; je zullen het vinden door door de straten van de oude stad te lopen, vlakbij de haven voor schepen,
  • -Parco Civico Teresio Olivelli (adres: Via Statale 47, Tremezzo) – een groot park met directe toegang tot het water, een café, banken en fonteinen; bomen verbergen zich voor de zon.
  • Zwembaden en betaalde stranden:

Lido di Bellagio – naast het eerder beschreven natuurlijke strand in de stad Bellagio vinden we ook een betaald zandstrand aan de zuidkant van Villa Melzi. De prijs voor een halve dag is 6€ (of 8€ met paraplu), of 4€ meer voor de hele dag.

Lido di Menaggio – een groot complex met een zwembad in de stad Menaggio. De hele dag toegang kost € 6 tijdens de week en € 7 in het weekend. Voor een zonnebank betalen wij doordeweeks € 4 extra en in het weekend € 6; prijzen voor toegang vanaf 15.00 uur zijn lager met 1 of 2 €,

Lido di Cadenabbia – een zwembad en een plek om een ​​ligstoel te huren in de stad Cadenabbia; het uitzicht op Bellaglio en de oostelijke oever spreekt zeker voor de keuze van deze plek,

Infinity Pool – een zwembad op slechts een steenworp afstand van Lido di Cadenabbia; toegang voor de hele dag kost € 8, een toeslag van € 8 voor een zonnebank en € 5 voor een parasol.

Lido di Cernobbio – beschouwd als een exclusief strand met een zwembad in een stad grenzend aan de stad Como. Helaas zijn de prijzen hier erg hoog – we betalen tijdens de week maar liefst € 20 per dag en € 24 in het weekend en op feestdagen. Voor een halve dag betalen we respectievelijk 13€ en 18€.

Lido di Bellano – een klein strand in een stad die in tweeën is gedeeld door de Orrido di Bellano-kloof; entree 6€, entree met ligstoel 10€.