Weerrecords en extremen aan het Gardameer

Als een van de populairste vakantiebestemmingen in Italië, trekt het Gardameer jaarlijks miljoenen toeristen aan. Naast de prachtige natuur, leuke dorpjes en heerlijke gerechten, staat het Gardameer ook bekend om zijn wisselende weer. Van stralende zonneschijn tot heftige onweersbuien, het weer aan het Gardameer kan behoorlijk extreem zijn. In dit artikel nemen we een kijkje naar enkele opmerkelijke weerrecords en extremen die in het verleden zijn voorgekomen.

Hittegolven en temperaturen

**Hittegolven aan het Gardameer kunnen behoorlijk intens zijn, met temperaturen die makkelijk de 35 graden Celsius kunnen bereiken. De warmste maanden zijn meestal juli en augustus, waarbij de thermometers regelmatig de 40 graden kunnen aantikken. In 2003 werd er zelfs een recordtemperatuur gemeten van maar liefst 43 graden Celsius aan het Gardameer. Het is dan ook geen verrassing dat veel vakantiegangers verkoeling zoeken in het kristalheldere water van het meer. Let dus goed op tijdens je vakantie en smeer je goed in met zonnebrandcrème om verbranding te voorkomen!

Regenval en onweersbuien

**Niet alleen de hitte kan extreem zijn aan het Gardameer, ook wat betreft neerslag kan het er behoorlijk heftig aan toegaan. Onweersbuien komen regelmatig voor in de zomermaanden en kunnen gepaard gaan met hevige regenval en bliksem. In 2016 werd er een recordhoeveelheid regen gemeten in slechts 24 uur, waardoor delen van het meer overstroomden en wegen tijdelijk onbegaanbaar waren. Wees dus voorbereid op alle weersomstandigheden als je naar het Gardameer reist.

Windvlagen en stormen

**Naast hitte en regen, kan het Gardameer ook te maken krijgen met sterke windvlagen en zelfs stormen. Vooral in het voor- en najaar kan de wind flink tekeergaan, wat het een populaire bestemming maakt voor watersporters zoals windsurfers en zeilers. In het verleden zijn er records gevestigd van windstoten die snelheden bereikten van meer dan 100 kilometer per uur, waardoor het niet veilig was om het water op te gaan. Zorg dus dat je altijd de weersvoorspellingen in de gaten houdt en pas je activiteiten hierop aan.

Conclusie

**Of je nu houdt van zon, regen, wind of onweer, het Gardameer heeft voor ieder wat wils wat betreft weerextremen. Geniet van de prachtige omgeving en alle activiteiten die het meer te bieden heeft, maar wees altijd voorbereid op verrassende wendingen in het weer. Het motto is dan ook: “Expect the unexpected” aan het Gardameer!

Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *