Neerslagpatronen en regenval aan het Gardameer

Als fervente vakantieganger naar het Gardameer heb ik door de jaren heen veel ervaring opgedaan met de neerslagpatronen en regenval gedurende het jaar. Het Gardameer, gelegen in Noord-Italië, is omringd door prachtige bergen en een mediterraan klimaat, waardoor het weer erg divers kan zijn. In dit artikel wil ik mijn ervaringen delen over wanneer je het beste naar het Gardameer kunt gaan als je regen wil vermijden en wanneer je de regen moet omarmen en gewoon van je vakantie moet genieten.

Regenseizoenen aan het Gardameer

In het algemeen kent het Gardameer twee regenseizoenen: het voorjaar en het najaar. In het voorjaar, voornamelijk in april en mei, kan het weer erg wisselvallig zijn. De regenval is dan vaak heviger en kan lang aanhouden. Als je flexibel bent in je reisdata, is het beter om deze maanden te vermijden als je geen fan bent van regen. Het najaar, met name in oktober en november, kan ook behoorlijk regenachtig zijn. Dit betekent echter niet dat je een reis naar het Gardameer in deze maanden moet uitsluiten, want de herfstkleuren en het rustige meer zijn absoluut de moeite waard!

Regenval gedurende de zomermaanden

De zomermaanden, van juni tot en met augustus, zijn over het algemeen de beste tijd om het Gardameer te bezoeken als je wilt genieten van zon en warm weer. Tijdens deze maanden is de neerslag minimaal en schijnt de zon bijna elke dag. Zoek een mooi plekje aan het meer, geniet van een verfrissende duik en ontspan in de zomerse temperaturen. Vergeet niet om je in te smeren met zonnebrandcrème, want de zon kan behoorlijk fel zijn in deze maanden!

Regenval in de wintermaanden

De wintermaanden, van december tot en met februari, zijn over het algemeen koel en nat aan het Gardameer. De regenval is dan meer regelmatig en de temperaturen kunnen behoorlijk fris zijn. Toch heeft het Gardameer ook in de winter zijn charme. Het meer is rustig en sereen, de omringende bergen zijn bedekt met een laagje sneeuw en er zijn gezellige kerstmarkten te vinden in de omliggende stadjes. Een wandeling langs het meer in de regen kan dan ook heel romantisch zijn!

Gemiddelde neerslagcijfers aan het Gardameer

Hieronder vind je enkele gemiddelde neerslagcijfers voor het Gardameer per maand, gebaseerd op mijn eigen ervaringen en onderzoek:

 • Januari: 50 mm
 • Februari: 45 mm
 • Maart: 55 mm
 • April: 70 mm
 • Mei: 80 mm
 • Juni: 50 mm
 • Juli: 30 mm
 • Augustus: 40 mm
 • September: 60 mm
 • Oktober: 75 mm
 • November: 65 mm
 • December: 55 mm

Geniet van je vakantie aan het Gardameer!

Of je nu houdt van zonneschijn, regen of sneeuw, het Gardameer heeft voor ieder wat wils. Geniet van de prachtige natuur, de gezellige dorpjes en de heerlijke Italiaanse keuken. Vergeet niet om een paraplu mee te nemen voor het geval dat, maar wees vooral niet bang om een beetje nat te worden. De regen kan soms zorgen voor de mooiste herinneringen aan je vakantie aan het Gardameer. Veel plezier!

Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *