Geldzaken en valuta aan het Gardameer

Als je op vakantie gaat naar het prachtige Gardameer in Italië, is het handig om wat meer te weten over geldzaken en valuta in de regio. In dit artikel zal ik je wat handige tips en informatie geven, gebaseerd op mijn eigen ervaringen aan het Gardameer.

Valuta in Italië

In Italië wordt er betaald met de euro (EUR). Het is handig om voor vertrek al wat euro’s te bestellen bij je bank of om geld te pinnen op de luchthaven. Bijna overal aan het Gardameer worden betalingen met pinpas of creditcard geaccepteerd, maar het is altijd handig om contant geld op zak te hebben voor kleine uitgaven.

Pinnen aan het Gardameer

Er zijn voldoende pinautomaten te vinden in de dorpen en steden rondom het Gardameer. Let er wel op dat sommige pinautomaten extra kosten in rekening kunnen brengen voor buitenlandse transacties. Het is daarom handig om vooraf bij je bank te informeren over de kosten die zij rekenen.

Wisselen van geld

Het is ook mogelijk om geld te wisselen bij wisselkantoren in de buurt van het Gardameer. Let er wel op dat deze kantoren soms hoge commissies rekenen. Het is daarom aan te raden om dit alleen te doen als het echt noodzakelijk is.

Fooien geven aan het Gardameer

In Italië is het gebruikelijk om fooi te geven in restaurants, cafés en taxi’s. De meeste Italianen ronden het bedrag af naar boven als fooi. Het is niet verplicht om fooi te geven, maar het wordt wel gewaardeerd. Als de service erg goed was, kun je gerust wat extra fooi geven.

Belastingvrij winkelen

Als je wilt winkelen aan het Gardameer, kun je gebruik maken van het belastingvrij winkelen. Dit houdt in dat je de btw die je betaald hebt over je aankopen terug kunt krijgen. Vraag bij het winkelen naar een Tax Free Formulier en bewaar je bonnetjes goed. Bij vertrek uit Italië kun je deze bonnetjes laten afstempelen op het vliegveld, waarna je de btw terugkrijgt.

Veiligheid en criminaliteit

Het Gardameer is over het algemeen een veilige bestemming voor toeristen. Toch is het altijd belangrijk om alert te blijven en je waardevolle spullen goed in de gaten te houden. Draag je geld, paspoort en andere belangrijke documenten bij voorkeur in een money belt onder je kleding, zodat je minder snel slachtoffer kunt worden van zakkenrollers.

Reisverzekering

Verder is het verstandig om een goede reisverzekering af te sluiten voordat je op vakantie gaat naar het Gardameer. Zo ben je verzekerd tegen diefstal, verlies van bagage en medische kosten. Het geeft een gerust gevoel om te weten dat je goed verzekerd bent tijdens je verblijf in Italië.

Geniet van je vakantie!

Met deze tips en informatie over geldzaken en valuta aan het Gardameer ben je goed voorbereid op je vakantie in Italië. Vergeet niet om te genieten van al het moois dat het Gardameer te bieden heeft: prachtige uitzichten, heerlijk eten en leuke activiteiten. Buona vacanza!

Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *